Szénhidrát feltöltés

Mindenki tudja, hogy a hosszú távú versenyek előtt fel kell tölteni a raktárainkat, de ha rendesen ki akarjuk használni az ezzel járó extra energia lehetőségeket, akkor egy sima tészta vagy pizza vacsoránál többről kell gondoskodnunk.

Szenhidrat-feltoltesAhhoz, hogy az extrán bevitt szénhidrátokat az izomzatba és a májba tudjuk raktározni, a testnek káliumra és vízre van szüksége.  Ha 2,5 liter víz/nap kevesebb folyadékot iszunk és nincs elég kálium a szervezetünkben, nem tudjuk optimálisan feltölteni a raktárakat. A Káliumot megtalálunk zöldségekben, salátákban, gyümölcsökben, ezért minden „szénhidrátos” főételhez együnk valamennyit ezek közül is.

Tovább fokozhatjuk még a szénhidrát feltöltést krómmal és fehérjével. A króm segítségével főleg a máj glikogén szintjét emeljük meg, amit éjjel fel is használunk. Ezért egy edzés vagy verseny előtti reggelinél fontos a króm bevitel (ehhez ajánljuk az ultraSPORTS Starter-t).

Ezen felül a szénhidrátfeltöltésben még a fehérje is fontos szerepet játszik.  Az elégendő fehérjebevitel hatékonyabban gyorsítja és növeli az izomba és májba feltöltendő szénhidrát mennyiséget.

Összefoglalva tehát, a verseny előtti időszakban (min. 2-3 nap) figyeljünk arra, hogy a szénhidrát ételek (tészta, rizs, kenyér, krumpli, müzli) mellett fogyasszunk kálium- (paradicsom, paradicsomszósz, zöldség, paprika, túró, gyümölcs) króm- (gomba, gombaszósz, edami ésgouda sajt, mandula, dió) és fehérje- (sajt, hal, hús, borsó, bab, túró, tojás, tej, joghurt) tartalmú ételeket.